• Volg ons op social media:

Info voor coaches/begeleiding

Contactpersonen

Heb je als coach of begeleider een vraag, loop je ergens tegenaan? Neem contact op met:

Marlou Exterkate
Senioren


Patricia Ankersmid
Jeugd


Nicole Rekers
Selectie

 

Spelregels

Meer informatie over de spelregels , klik hier!

 

Wedstrijdprogramma in Kontakt

Iedere week verschijnt het wedstrijdschema voor de komende 2 weekenden in het Kontakt. Hierin staat tegen wie je speelt, waar je speelt, de vertrektijden en de aanvangstijden. De coaches/begeleiders krijgen het wedstrijdprogramma ook toegestuurd en het is te vinden op deze website op de verschillende teampagina's.

Het vertrek bij uitwedstrijden is altijd vanaf De Pol. Naar Delden en Hengevelde wordt gefietst vanaf de D-jeugd. Dit wordt vermeld door een (f) achter de vertrektijd. Leidsters/leiders kunnen er voor kiezen om hier met de auto naar toe te gaan, maar dit wordt niet vergoed door HV Bentelo.

 

Digitaal wedstrijdformulier

Vanaf seizoen 2016-2017 wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van digitale wedstrijdformulieren. Daarvoor dien je de nieuwe HandbalNL app te installeren. Meer informatie: (klik hier)

 

Wedstrijdkleding

Tenue:
De kleuren van de vereniging zijn blauw (broek) en wit (shirt). Daarom adviseren wij de speelsters om witte sokken te dragen. Attendeer meiden en eventueel ouders hierop.

Reserveshirts:
Staat er een (r) achter de wedstrijd in Kontakt, dan betekent dit dat er gezorgd moet worden voor reserveshirts. Alle teams beschikken nu over hun eigen reserve shirtjes/hesjes. Het wassen van de reserve shirts/hesjes is ook de taak van het team zelf.

Schoeisel:
Schoenen met zwarte zolen zijn in de hallen niet toegestaan. Zorg er daarom voor dat de meiden witte zolen hebben. Attendeer eventueel ouders hierop.

Sieraden en haardracht:
Het dragen van sieraden tijdens de wedstrijd is verboden. Adviseer de meiden deze thuis te laten. Wanneer ze niet af of uit kunnen moeten ze worden afgeplakt met tape. De haren van de meiden dienen vast te zitten tijdens de wedstrijd. Let erop dat knipjes en dergelijke geen gevaarlijke uitsteeksels/scherpe punten hebben, plak ze dan eventueel ook af.

 

Zaaldienst

Bij de thuiswedstrijden zorgt HV Bentelo voor 2 personen die zaaldienst draaien en de scores bijhouden. Hier hebben de coaches/begeleiding verder niets mee van doen. Meer informatie over de zaaldienst en de planning: Klik hier.

 

Scheidsrechters

Bij de thuiswedstrijden is HV Bentelo verantwoordelijk voor de scheidsrechters van alle teams behalve dames 1, 2 en 3. Hier hebben de coaches/begeleiding verder niets mee van doen.

Is er iets voorgevallen voor, tijdens of na de wedstrijd, dan kun je altijd bellen met één van de Scheidsrechter-contactpersonen. Wanneer het iets is voor de bond, dan dien je dit op de achterkant van het wedstrijdformulier te zetten. Zorg dat je onze verenigingsscheidsrechters steunt wanneer er iets voorvalt met de tegenpartij of vanaf de tribune. Op deze manier proberen we de normen en waarden hoog te houden en ook de wedstrijd zo sportief mogelijk te laten verlopen.

 

Niet op komen dagen / verplaatsen wedstrijd

Bij het niet op komen dagen van een team voor de wedstrijd wordt de uitslag op 10-0 gesteld voor het wel verschenen team. Een boete zal opgelegd worden voor het niet verschenen team. Indien om welke andere reden dan ook een wedstrijd niet doorgaat, zal deze vastgesteld kunnen worden op een doordeweekse avond of op een inhaalzondag. Hiervan krijg je later bericht via het secretariaat van HV Bentelo. 

Is er binnen het team een keer iets waardoor je niet kunt komen bij een wedstrijd, dan gelden onderstaande voorwaarden vanuit het NHV:

 - Wedstrijden dienen in het weekend plaats te vinden. In het wedstrijdreglement staat vastgesteld dat wedstrijden op zaterdag of zondag gespeeld dienen te worden. Sportlink is hierop ook ingesteld.
 - Wedstrijden dienen dus binnen het weekend verschoven te worden.
 - Als dat niet kan, dan dient er gebruik gemaakt te worden van het inhaalweekend. Deze vindt dit seizoen voorafgaand en na afloop van het seizoen plaats.
 - Alleen in extreme omstandigheden of calamiteiten kan er in overleg met competitieleider op een doordeweekse dag worden gespeeld.
 - De wijziging dient uiterlijk een week van tevoren ingediend te zijn.

HV Bentelo hanteert hierbij onderstaande procedure:

 - Coach zoekt contact met andere vereniging.
 - Wijzigingsvoorstel wordt ingediend bij secretariaat (Ellen Katier).
 - Secretariaat vraagt de wijziging aan bij het NHV.
 - Bij goedkeuring geeft secretariaat deze informatie door aan wedstrijdsecretariaat (Fons Falkmann).
 - Wedstrijdsecretariaat wijzigt het competitieprogramma in Sportlink en voert de wedstrijd online in op het reserveringssysteem van De Pol (bij thuiswedstrijd).
 - Secretariaat informeert overige personen (wedstrijdsecretariaat, scheidsrechter, zaaldienst).

 

Staking wedstrijd

Indien een wedstrijd om welke reden dan ook gestaakt moet worden, dient dit formulier ingevuld te worden. Beide teams dienen dit aangifteformulier in te vullen. Het formulier zal via secretariaat naar het NHV worden toegezonden.

 

Aanvoerster

Het team kiest in overleg met de coaches/begeleiding zelf een aanvoerster. Er mag bij de jeugd gerouleerd worden. De aanvoerster heeft als taak om voorafgaand aan de wedstrijd de scheidsrechter, de tegenstander en het publiek te begroeten. Het begroeten doen we met de volgende woorden: "Bentelo just do it". Na afloop van de wedstrijd dienen ook de scheidsrechter, de tegenstander en het publiek bedankt te worden voor de wedstrijd, dit doen we met de woorden "Bentelo Bedankt!"

Het is leuk als de aanvoerster de consumptiebon overhandigt aan de scheidsrechter (bij een thuiswedstrijd) én vertelt dat er ranja klaarstaat in de kantine voor alle speelsters!

 

Consumptiebonnen

Er worden consumptiebonnen uitgedeeld aan alle teams van HV Bentelo. Het is de bedoeling dat bij een thuiswedstrijd aan het eind van de wedstrijd de scheidsrechter een bon (consumptie) krijgt aangereikt van de HV Bentelo, als dank voor het fluiten. Na afloop van de wedstrijd staat er ranja klaar in de kantine voor de speelsters (ook voor de tegenstanders!). Dit geldt voor speelsters tot en met de A-jeugd.

 

Meespelen speelsters uit ander team

Zowel bij de senioren als bij de jeugd mogen speelsters niet in een lager team spelen dan het team waar ze staan opgegeven! Wel mag er bij de jeugd van een lagere leeftijdscategorie onbeperkt worden geleend; binnen de eigen categorie zit hier een maximum aan. Lees meer in het bijgevoegde bestand. Daarnaast heeft HV Bentelo ook beleid geschreven op wie van welk team mag lenen. Heb je een speelster nodig van een ander team? Check dit document:

Open formulier (PDF)

 

Coachen / Rol als coach


 - De coaches / begeleiding vanaf de D-jeugd worden verzocht alleen aan de eigen helft bij de bank te coachen. Het is niet de bedoeling dat aan beide helften gecoached wordt of aan beide zijden van het veld. Dit is ook erg onrustig voor de speelsters.
 - Indien mogelijk is het aan te raden af en toe een training te bezoeken en contact te houden met de trainer over de manier van spelen, wat en waar wordt op getraind, eventueel afmelden van speelsters etc.
 - Tip: Maak gebruik van het 'teamboekje' (zie verderop op deze pagina) om afspraken etc. vast te leggen met je speelsters.
 - Heb je een vraag, kom je ergens niet uit, weet je niet wat je met een bepaalde situatie aan moet? Neem dan contact op met de betreffende contactpersoon. (zie bovenaan deze pagina).

 

Vervoer 

Wanneer een uitwedstrijd op de planning staat is het de bedoeling dat het team (coaches/begeleiding) zelf vervoer regelt. Vaak wordt er door de coaches/begeleiding aan het begin van de competitie een schema gemaakt en uitgedeeld aan de meiden waarop staat welke ouder wanneer aan de beurt is om mee te rijden. Als je op de betreffende datum als ouder niet mee kunt rijden, dan dien je zelf voor vervanging te zorgen. Dit altijd wel even doorgeven aan de coach/begeleiding.

Wordt er afgesproken om met de fiets te gaan, dan geldt voor de jeugd dat ze veiligheidshesjes dragen. Tijdens vervoer met de auto staat veiligheid voorop, houdt hierbij rekening met het max. aantal personen wat is toegestaan. Coaches/begeleiding die iedere week meegaan hoeven niet ook standaard te rijden, zij kunnen eventueel gewoon bij andere ouders in de auto stappen. Tip: maak ook goede afspraken met de kinderen die buitenaf wonen over bijvoorbeeld het thuisbrengen!

 

Vergoeding

Per team wordt er reisgeld uitgedeeld. Dit is € 7,50 per uitwedstrijd. De E- en F-jeugd krijgen alle uitwedstrijden vergoed, de D- t/m de A-jeugd krijgen Hengevelde en Delden niet vergoed, de rest wel. In principe is dit geld bedoeld voor de ouder die meerijdt (3 auto's x €2,50). Als team kun je, in overleg met de ouders, ervoor kiezen het geld anders te besteden, zoals koffie voor de ouders die meerijden, teamuitje, enz...

 

Shirts wassen

Het wassen van de shirts is ook een taak voor het team zelf. Er kan voor gekozen worden om de coaches/begeleiding shirts te laten wassen of de meiden nemen de shirts om de beurt mee naar huis. Dit kan eventueel ook op het schema van rijden worden geplaatst welke de leidsters/leiders wordt geadviseerd te maken. Daarnaast is het belangrijk dat er zuinig om wordt gegaan met de shirts. Sponsoren zijn lastig te vinden en shirts (bedrukt en al) zijn erg duur. Daarom:
 - 30°C wassen, meer is niet nodig.
 - De shirts niet in de droger doen.
 - De shirts niet aantrekken met beachhandbal. Er komen dan vlekken in, bij nat weer, waardoor ze vaker en warmer gewassen moeten worden.

 

Teamboekje

HV Bentelo heeft een 'teamboekje' ontwikkeld, speciaal voor selectieteams/ oudere jeugd om afspraken in vast te leggen, maar ook het wedstrijdschema, wie rijdt er mee, wie wast er, etc., etc.

Download hier het voorbeeldboekje

Bepaal zelf als coach/begeleiding, eventueel samen met de meiden welke afspraken etc. je er wel/niet in wilt laten staan en wat je nog wilt toevoegen.